Prezident Gašparovič sa zúčastní na slávnostiach Rusínov-Ukrajincov

20.06.2008 Svidník

Svidník/Prešov 20. júna (TASR) - Vo Svidníku sa dnes začal 54. ročník Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska, ktorý je každoročným vyvrcholením činnosti Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) a súborov ...
Dnešný program festivalu bol venovaný predovšetkým svidníckym deťom. Organizátori pripravili v dopoludňajších hodinách súťaž v maľovaní na chodník, dve predstavenia bábkového divadla z Užhorodu, popoludní sa v knižnici uskutočnila beseda s ukrajinskými spisovateľmi tvoriacimi na Slovensku a podvečer si budú môcť záujemcovia vychutnať pásmo hudby a poézie.
Ako pre TASR uviedol podpredseda Ústrednej rady ZRUS Pavel Bogdan, v sobotu 21. júna sa v rámci slávností uskutoční vernisáž výstavy výtvarných diel Juraja Kresilu s názvom Výber z tvorby. Hlavný program sa začína o 19.30 h na svidníckom amfiteátri, kde sa predstaví Štátny akademický ľudový súbor piesní a tancov z Ivano-Frankovska z Ukrajiny a srbský spevácky zbor Karpaty z Verbasu.
Záverečný deň sa začne svätou omšou v svidníckom skanzene, po ktorej bude nasledovať folklórno-etnografický program venovaný drotárskemu remeslu. Vrcholom slávností bude krojovaný sprievod mestom a program, v ktorom sa predstaví 15 dedinských folklórnych skupín z regiónu, FS Magura z Kežmarku a ukrajinský Detský súbor Neposedy z mesta Mariupoľ.
\"Sme radi, že účasť na slávnostiach prisľúbil aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorého privítame v nedeľu (22. júna) o 14.00 h počas hlavného programu na svidníckom amfiteátri. Očakávame, že naše mesto počas slávností navštívi viac ako 10.000 priaznivcov folklóru, \" dodal primátor Svidníka Michal Bartko.
Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska organizuje ZRUS v spolupráci s mestom Svidník, PSK a ďalšími kultúrnymi inštitúciami v regióne. Finančné zdroje na jeho prípravu získavajú predovšetkým z grantov Ministerstva kultúry SR.
 

Vyberte región